Het brouwproces door Daniël Quanten.
Om ten volle van een whisky te kunnen genieten, is het misschien leuk om iets over het productieproces te vertellen.
Smaken en geuren zijn trouwens helemaal afhankelijk van dat proces.
Laat ons even het ontstaan van een Single Malt Whisky bekijken.
Zonder volledig te zijn, geven we graag een kort overzicht: van gerstkorrel tot whisky.
Hier wordt de gerst in grote tanks geweekt in water.
Dit weekproces kan van drie dagen tot een week duren.
Nadien wordt de gerst verspreid over een kiemvloer en laat men de korrels kiemen. Tijdens het kiemproces worden de granen regelmatig gekeerd, zodat verse lucht circuleert door de gerstkorrels.
Men laat de korrels kiemen tot er een plantje begint te schieten dat ongeveer dezelfde afmeting heeft als de korrel zelf.
Vanaf nu spreekt men niet meer over gerst, maar over groene mout
Dit kiemen moet op een bepaald ogenblik gestopt worden. Dat doet men door de groene mout uit te strooien op een geperforeerde vloer
Men laat warmte opstijgen onder deze speciale vloer.
Na een paar dagen krijgt men dan de echte mout.
Soms wordt de mout tijdens deze droogperiode opgewarmd door dampen van turf die men verbrandt
Dit heeft dan een uitgesproken turfsmaak of rokerige smaak tot gevolg.
Eerst laat men de mout een tijdje rusten. Dit kan duren van enkele weken tot enkele maanden. Daarna wordt de gerst gemalen tot een grove bloem.
Deze bloem wordt geweekt in warm water en geroerd in een grote kuip tot men een beslag heeft waarin nog kaf van de gerstkorrel aanwezig is.
Dat beslag wordt vervolgens gefilterd zodat we een nieuw beslag verkrijgen van gerstmeel en water. Deze vloeistof noemt men wort.
In een ander vat wordt de wort gekoeld en daar wordt er ook gist bijgevoegd om een gistingsproces te starten.
Dit resulteert in een graanbiertje van 6 à 9°.
Dat bier gaat men distilleren door het te verhitten tot ongeveer 80°C in distilleerkolven.
Distilleren is eigenlijk het verhitten van het bier tot damp.
Men laat de damp condenseren en dat vocht vangt men op. Herhaal dat proces nog een keer volledig, laat de gecondenseerde vloeistof afkoelen en je hebt een distillaat.
We hebben nu een distillaat van 60 - 70° na tweemaal distilleren. (op sommige plaatsen wordt er tot drie keer toe gedistilleerd, wat natuurlijk resulteert in een hoger alcoholgehalte.
Deze alcohol wordt nu opgeslagen in eikenhouten vaten voor een aantal jaren.
Om de naam Single Malt Scotch Whisky te mogen dragen moet whisky minimum voor drie jaar gerijpt zijn in een eikenhouten vat.
En er zijn nog wel een paar regeltjes, maar die kom je best ontdekken op ons festival.